+48 22 364 15 15
00 - 867 Warszawa ul. Chłodna 51

Rak piersi

Spis treści: O Raku piersi

1. Piersi i układ limfatyczny
2. Wczesne rozpoznawanie raka piersi
3. Objawy
4. Zdiagnozowanie zagrożenia rakiem piersi
5. Dziedziczenie raka piersi
6. Potencjalne zagrożenia
7. Możliwe czynniki chroniące przed zachorowaniem
8. Dieta i ryzyko nowotworu piersi
9. Typy nowotworów piersi
10. Nowotwór piersi u mężczyzn
11. Badanie przesiewowe
12. Czy wskazana jest wizyta u specjalisty
13. Badania przyczyn i zapobieganie rakowi piersi
14. Pytania do Twojego lekarza

 

5. Dziedziczenie raka piersi

Geny odpowiadające za raka piersi
Niektórzy rodzą się z mutacją genu, która zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi. Jeśli masz mutację genetyczną to nie oznacza, że na pewno zachorujesz na raka. Lecz może to oznaczać, że jest większe prawdopodobieństwo rozwinięcia się choroby niż u osoby nie mającej takiej mutacji.
Jak bardzo wzrasta ryzyko przy mutacji genu?
Pierwsze odkryte mutacje genetyczne odpowiedzialne za raka piersi to BRCA1 oraz BRCA2. Między 45 a 90 na 100 kobiet, które są nosicielkami genu BRCA zachoruje na raka piersi w pewnym momencie swojego życia (pomiędzy 45% a 90% ma ryzyko zachorowania). Badania genetyczne są dostępne dla kobiet z wysokim ryzykiem zmian w BRCA1, BRCA1 lub w dwóch innych genach: TP53 oraz PTEN.
Badania genetyczne
Możesz przystąpić do badań genetycznych jeśli masz udowodnioną historię zachorowań na raka piersi w swojej rodzinie. Poproś lekarza pierwszego kontaktu o skierowanie do specjalistycznej kliniki chorób piersi. Jeśli lekarz uważa, że twoje ryzyko jest wysokie, skieruje cię na specjalistyczne badania genetyczne.
Aby zostać przebadanym, należy mieć żyjącego krewnego cierpiącego na raka piersi – osoba ta musi zostać przebadana jako pierwsza. Niektóre laboratoria mogą wykonać badania bez posiadania próbki krwi od krewnego, jednakże jest wtedy trudniej znaleźć mutację. Ważne jest, aby zrozumieć, że żadne badanie nie jest w 100% dokładne oraz, że testy genetyczne mogą nie odnotować mutacji.

 

6. Potencjalne zagrożenia rakiem piersi

Naukowcy badają niektóre czynniki, mogące zwiększać ryzyko zachorowań na raka, na przykład:

  • Nierówne piersi – jedno z badań pokazało, że kobiety, które mają jedną pierś większą od drugiej, mogą mieć nieznacznie większe ryzyko zachorowania na raka piersi. Jednak jakikolwiek wzrost ryzyka jest niewielki w porównaniu do innych czynników ryzyka. Dla większości kobiet jest normą, że mają nieznacznie nierówne (asymetryczne) piersi.
  • Urazy piersi – badania naukowe nie zidentyfikowały urazów piersi jako czynnik ryzyka, lecz jedno z badań sugeruje, że istnieje powiązanie. Potrzeba więcej badań aby to potwierdzić lub zaprzeczyć.
  • Przyjmowanie antybiotyków – przegląd badań w roku 2010 sugeruje, że przyjmowanie antybiotyków może nieznacznie zwiększyć ryzyko raka piersi, lecz potrzebne jest więcej badań, aby to wyjaśnić.

Pestycydy, przerwana ciąża (aborcja), oraz stres zostały zbadane jako potencjalne przyczyny raka piersi. Lecz badania dowiodły, że nie zwiększają one ryzyka zachorowania.

 

7. Możliwe czynniki chroniące przed zachorowaniem na raka piersi

Niektóre czynniki mogą zmniejszyć ryzyko raka piersi, na przykład prowadzenie zdrowego trybu życia, włączając w to bycie aktywnym fizycznie oraz kontrolowanie masy ciała. Statystycznie, jeśli karmisz piersią, jesteś w grupie zmniejszonego ryzyka zachorowania na raka piersi, zwłaszcza jeśli masz dzieci jako młoda kobieta.
Niektóre badania sugerują, że osoby chore na celiakię mają zmniejszone ryzyko zachorowania na raka piersi.
Leki zapobiegające rakowi piersi
Istnieje badanie sprawdzające przyjmowanie leków zapobiegających rakowi piersi. Badania kliniczne pokazują, że lek tamoxifen może obniżyć ryzyko zachorowania na raka piersi u kobiet z wysokim ryzykiem. Lecz istnieje kwestia skutków ubocznych u kobiet, które są zdrowe. Na podstawie innych badań wiadomo, że kobiety przyjmujące aspirynę lub inne niesteroidowe leki przeciwzapalne (takie jak ibuprofen) mają niewielką redukcję ryzyka raka piersi. Jednakże pacjent nie powinien zaczynać przyjmowania tych leków bez konsultacji z lekarzem pierwszego kontaktu, ponieważ mogą one spowodować inne problemy zdrowotne.

 

8. Dieta i ryzyko nowotworu piersi

Badania związane z dietą i rakiem piersi są bardzo skomplikowane ponieważ nasze jedzenie i jego ilość są bardzo zróżnicowane. Jednakże kilka obszernych badań oraz duży projekt badawczy na skalę ogólnoeuropejską o nazwie EPIC (Europejskie Badanie Prospektywne w zakresie raka i odżywiania się) zapoczątkowały wątki o tym jak dieta może wpływać na ryzyko zachorowania na raka piersi. Jak dotąd wiele wyników nie było rozstrzygające i niespójne. Jednakże istnieje kilka dowodów na to, że następujące czynniki mają wpływ na ryzyko zachorowania na raka piersi

  • Dieta bogata w tłuszcze nasycone takie jak oleje, masło, margaryna, tłuste mięsa, tłuste ryby i orzechy, tłuszcz w słodyczach, ciastkach i ciastach
  • Diega wysokowęglowodanowa u kobiet poniżej 50. roku życia

 

Niektóre czynniki mogą zredukować ryzyko raka piersi. Między innymi są to diety bogate w:

  • Błonnik (u kobiet przed menopauzą)
  • Owoce – prawdopodobnie ze względu na ich antyoksydanty i błonnik
  • Estrogeny roślinne zwane fitoestrogenami (u kobiet po menopauzie) – fitoestrogreny występują w soi i jej przetworach, produktach pełnoziarnistych, owocach, warzywach i siemieniu lnianym
  • Produkty zawierające tran (ryby morskie – omega3 – wielonienasycone kwasy tłuszczowe)
  • Substancje zwane flawonolami i flawonami znajdujące się w cebuli, brokułach, herbacie, owocach, aromatycznych ziołach, selerze i herbacie rumiankowej

Produkty nabiałowe mogą zredukować ryzyko raka piersi, lecz należy przeprowadzić więcej badań na ten temat.

„Cancer Research UK, www. cancerresearchuk.org/about-cancer, Maj 2015”